DEHB Bilinci ve Tedavi Yöntemleri
Bilindiği üzere günlük yaşamda olumlu davranış modeli sergilemeyi, öğrenmeyi doğal şartlarda gerçekleştirebilmeyi, çevresel ve aile ilişkilerini başarılı bir şekilde yürütebilmeyi sağlayan mekanizma, bedensel ve zihinsel olarak sağlıklı bir birey olmak, günlük rutin akışını olması gerekli nitelikte yürütebilmek son derece büyük bir önem teşkil eder. Bu sebepledir ki, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olabileceği kuşkusuyla yaklaşılan bireylerin muhakkak tedavi sürecinden geçmesi ve öncelikle doğru bir tanı konulabilmesi gerekmektedir.
Dikkat eksikliği ve aşırı hareketliliğe bağlı olan bu durum kişilerin günlük yaşam kalitesini düşürürken, başarı oranını ve iş- aile arkadaş ilişkilerini de beraberinde etkilemektedir. Toplumda sık görülen bir rahatsızlık olmasıyla birlikte belirtileri 7 yaşından önce başlamış olması gerekmektedir. Bu yaştan önce görülen ve süregelen bu rahatsızlığın belirtilerinin temelinde, dikkat eksikliği, dikkati bir yere odaklayamama, dürtüsellik olarak nitelendirebileceğimiz aceleci olma, bekleyememe, birtakım kurallara uymakta güçlük çekme gibi olması gerektiğinden fazla aşırılık ile birlikte normal düzeyde tanımlanabilecek hareketlilikten kolaylıkla ayrıştırılabilen bir hareketliliğe sahip olunması dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavi yöntemlerinin kullanılması gerektiğinin önemini göstermektedir. Var olan problemin sosyal hayata taşınması bireyi zor şartlara iteceğinden bu problemin varlığını kabul etmek ve mevcut tedavi yöntemlerinin bilincinde olmak hastalıkla mücadele etmede ve başarılı bir sonuca ulaşmada büyük önem taşımaktadır.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu için çok çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu yöntemler doğru sonuca ulaşabilmek için size bir ışık kaynağı olacaktır.
Psikolojik Destek – İlaç Tedavisi
Yaygın olarak görülebilen bu problemin varlığından şüphe duyulduğu ve bahsedilen belirtilerin bir veya birkaçının görülmesi durumunda dikkat eksiliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavi yöntemleri için ilk olarak başvurulması gereken yol olmalıdır. Alanında uzman kişilerce doğru tanının konulabilmesi verilebilecek tavsiyeler ve gerekli durumlarda ilaç tedavisi yoluna gidilmesinin bir hekim tarafından karar verilmesi doğru bir yol izlenebilmesi adına önemli bir adım olacaktır. Psikolojik ve pedagojik tedaviler tek bir tedavi yolu olarak kullanılmamakla birlikte kişinin çevresi, ailesi tarafından da destek gösterilmesini gerekli kılar.
Aile Bireyleri ve Çevresel Destek
Rahatsızlığın çözümü için bireyin ailesinin yaklaşımı, okuldaki öğretmenlerinin davranış ve kontrol biçimi son derece önem arz eder. Aile ve sosyal ortamdaki kişilerin bir iş birliği içerisinde bireye destek sağlaması, gelişimi süresince doğru bir davranış modeli sergilemesi önemlilik arz eder.
Erken teşhis ile problemin ortadan kaldırılabilmesi adına daha kısa sürelerde başarılı sonuçlara ulaşılması sağlanabilir. Bu sebeple, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavi yöntemleri bilincinin sağlanabilmesi ve güçlenmesi erken tedavi için en kısa yol ve pratik bir yol olacaktır.