Çocuk Deyip Geçmeyin
Son yıllarda giderek yaygınlaşan ve birçok kişinin merak ettiği konulardan birisi de Dikkat Eksikliği Hiperaktivide Bozukluğu tedavi yöntemleri konusudur. Genellikle çocuk ve gençlerde yaygın olsa da hatırı sayılır sayıda yetişkinlerde de farklı şekillerde kendisini göstermektedir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu teşhisi koymak için dikkat edilmesi ve göz önünde bulundurulması gereken konu çocuğun yaşı ve yaşına uygun olmayan sergilediği davranışlarıdır. Bu teşhisi hemen koymak doğru değildir çünkü her çocuk hemen hemen aynı davranışları sergilemektedir. Her yaramaz çocuk hiperaktif değildir ve bu ikisi arasında ki ayrımı yapabilmek önemlidir.
Dikkat eksikliği genellikle çocuk yaşlarda etkisini göstermektedir. Erken teşhisi çok önemli olup çocuğun anne, baba, öğretmen ve ya çevresindekilere büyük iş düşmektedir. Çocuğun davranışlarını, herhangi bir durum karşısında sergilediği tutumlarını ve hareketlerini dikkatle incelemelidirler. Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu tedavi yöntemleri, dikkat eksikliği, derecesine, yaşa ve hiperaktivite ile birlikte görülüp görülmediğine bağlı olarak tedavi yöntemleri uygulanabilir. Bu yöntemlerden bir kaçı;
İlaç tedavisi
Genellikle çocukları kontrol altına alabilmek için kullanılan bir yöntemdir. Yaş ve derecesine bağlı olarak uygulanır. Herhangi ciddi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Uyku düzensizlikleri gibi hafif yan etkiler gösterebilir.
Düzenli egzersiz yapmak
Hafıza güçlendirme, stres atma, ruh halini üst seviyelere taşıma gibi olumlu etkilerle tedaviye yardımcı bir yöntemdir.
Psikoterapi yöntemi
Genellikle yetişkinlere uygulanan bir tedavi yöntemidir. İlaç tedavileri yetişkinlerde olumsuz yan etkilere sebebiyet verdiğinden bu yöntem daha önemli ve kullanılabilir bir yöntemdir.
Dikkat eksikliği hem çocukları hem de yetişkinleri etkileyen bir rahatsızlıktır. Çocukluk döneminde genel olarak hiperaktivite ile birlikte görülür. Sosyal yaşantıyı, iş ve okul hayatını doğrudan etkilediğinden mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu tedavi yöntemleri kendiliğinden yapılabilecek ve düzelebilecek bir hastalık değildir. Ertelenmesi ve önemsenmemesi durumunda ilerleyen yaşlarda ciddi sıkıntıları gündeme getirebilir. Fark edildiği ve bir uzmandan yardım istendiği taktirde zamanla daha da düzenli hale gelir. Terapi ve ilaçlarla hastalık kontrol altına alınabilir. Fakat kişinin iradeli ve özenli tutumu da tedavinin ilerlemesi açısından önemli bir durumdur.